- Page 1
- Page 2 - Page 3 - Page 4 - Page 5 - Page 6 - Page 7 - Page 8 - Page 9 - Page 10 - Page 11 - Page 12 - Page 13 - Page 14 - Page 15 - Page 16 - Page 17 - Page 18 - Page 19 - Page 20 - Page 21 - Page 22 - Page 23 - Page 24 - Page 25 - Page 26 - Page 27 - Page 28 - Page 29 - Page 30 - Page 31 - Page 32 - Page 33 - Page 34 - Page 35 - Page 36 - Page 37 - Page 38 - Page 39 - Page 40 - Page 41 - Page 42 - Page 43 - Page 44 - Flash version © UniFlip.com |
![]()
MAISVOEDERWAARDE ZO ZIT HET
ENERGIE UIT HELE PLANT De voederwaarde (energie) uit snijmaïs komt uit de vertering van kolf, stengel en blad. Een hap maïs bestaat ruwweg voor 40% uit korrelbestanddelen (zetmeel) en voor 60% uit restplant. Zetmeel laat zich optimaal afbreken, het is topverteerbaar en daarmee de belangrijkste energiebron. In hoeverre de koe de restplant kan benutten, hangt af van de afbreekbaarheid van de celwanden, ook wel celwand- of NDFverteerbaarheid genoemd. WINST ZIT IN CELWANDEN De gemiddelde celwandverteerbaarheid is 54% tegenover bijna 100% voor zetmeel. Dit geeft gelijk aan waar de winst te halen is, namelijk in een restplant die de koe beter kan benutten. We weten dat een procent betere plantverteerbaarheid al 15 VEM extra oplevert. En méér energie is méér melk! GOEDE RASSENKEUZE LOONT Lang niet alle rassen in de Nederlandse rassenlijst hebben een goede celwandverteerbaarheid. Het verschil kan oplopen tot wel 10%. Wie geen rekening houdt met deze belangrijke parameter laat tot wel 75 VEM per kg ds via de mest verloren gaan. Maak dus een verstandige rassenkeuze, want omgerekend gaat het toch om 0,2 liter melk per kg ds inname die niet in de melktank belandt. GEZONDE PENSWERKING Maar er is meer, want goed verteerbare celwanden zorgen ook voor pensbuffer en structuur. Ze bieden tegenwicht aan (te) snel fermenteerbaar (onbestendig) zetmeel, waardoor het pensmilieu zou kunnen verzuren met alle gevolgen van dien voor de gezondheid van de koe. Celwanden worden aangemerkt als een hele veilige energiebron. Koeien zijn vitaler, raken minder snel verzadigd, nemen meer op en produceren meer melk.
8
|