ONDERZOEKER RONALD ZOM ‘MAIS ONMISBAAR VOOR NEDERLANDSE TOPKOE’ Snijmaïs past perfect naast gras en stelt melkveehouders in staat veel melk uit relatief goedkoop ruwvoer te produceren. Met maximaal produceren uit ruwvoer creëert u als melkveehouder de hoogste toegevoegde waarde. MELKVEERANTSOEN Ronald Zom doet al ruim 25 jaar onderzoek naar de benutting, opname en effecten van snijmaïs in het melkveerantsoen. Melkveehouders moeten zich volgens hem focussen op het omzetten van ruwvoer in zoveel mogelijk melk. Dat is waar zij de hoogste toegevoegde waarde mee kunnen creëren. KVEM PER HECTARE Dat begint met hoge ruwvoeropbrengsten, of beter gezegd: hoge voederwaarde-opbrengsten van elke hectare. Zorg goed voor de grond en besteed voldoende aandacht aan de teelt. Maak een bewuste rassenkeuze, afgestemd op de groeiomstandigheden per perceel en ga voor de hoogste kwaliteit: dat is kVEM-opbrengst/ha. VERLIEZEN BEPERKEN Na de teelt is het zaak zoveel mogelijk van deze VEM’s voor het voerhek te krijgen. Dat betekent het beperken van verliezen bij de oogst, conservering en vervoedering waar mogelijk. Een slechte conservering geeft verlies in de kuil én aan het voerhek door verminderde smakelijkheid. OPTIMAAL RANTSOEN Stem het type snijmaïs af op uw rantsoen en zet de beschikbare maïs vooral in voor hoogproductieve dieren. Met name in het begin van de lactatie is maïs een uitstekende energiebron. Door de koeien op te delen in productiegroepen stijgt de ruwvoerbenutting. 6